niedziela, 8 listopada 2015

Sernik bez pieczenia z białą czekoladą, malinami i borówkami amerykańskimi




Jako, że urodziny obchodzę w lecie lubię, kiedy mój ciasto urodzinowe nie jest typowo tortowe. Lekki, owocowy sernik, który mogę zrobić bez odpalania piekarnika jest ideałem. W tym roku postawiłam na dominację białej czekolady. Warto było. Jest to jeden z najlepszych serników na zimno jakie jadłam, w dodatku bardzo estetyczny, prezentuje się rewelacyjnie. Serdecznie polecam :) Pomysł zaczerpnęłam ze strony malacukierenka.pl
Użyłam formy o średnicy 29 cm, składniki – szczególnie sery - powinny być wyciągnięte z lodówki minimum na godzinę przed przygotowaniem. Ciasto najlepiej zrobić na dzień przed jego podaniem.

Zobacz też sernik na zimno z malinami :)


SKŁADNIKI

  • 280 g pełnoziarnistych ciastek
  • 250 g masła
  • 600 g białej czekolady
  • 600 g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
  • 375 g serka mascarpone
  • 300 g malin
  • 300 g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
  • 6 łyżeczek żelatyny  + 9 łyżek wody


1. Spód tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia.
2. Roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Herbatniki bardzo drobno kruszymy (możemy pomóc sobie blenderem).
4. Do herbatników dodajemy roztopione masło i mieszamy. Powstałą masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy, wyrównujemy i lekko dociskamy.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
6. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 9 łyżkami zimnej wody, odstawiamy na 10 minut aż spęcznieje.
7. Po upływie 10 minut ponownie wstawiamy rondelek na kuchnię i podgrzewamy, mieszając do czasu aż żelatyna się rozpuści – po rozpuszczeniu zdejmujemy z kuchni. Ważne, żeby nie dopuścić do zagotowania.
8. Sery łączymy ze sobą w misie miksera na średnich obrotach.
9. Wyłączamy mikser, mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy białą czekolad.
10. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy.
11. Powstałą mieszankę dodajemy do reszty masy serowej i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
12. Po wymieszaniu dodajemy owoce i delikatnie łączymy je z masą.
13. Powstałą masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc albo co najmniej kilka godzin.
14. Przed podaniem zdejmujemy obręcz, w razie potrzeby oddzielając np. nożem ciasto od brzegów tortownic.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger