poniedziałek, 19 listopada 2018

Ciasteczka maślane - najprostszy przepis


W naszym domu, jak w wielu innych, w zwykłym choć magicznym miejscu znajduje się puszka pełna ciastek. Pysznych, domowych ciastek, których połowa znika zaraz po upieczeniu, a druga trafia na późniejsze ochotki łakomczuchów. Jednymi z najprostszych i najłatwiejszych w zrobieniu są ciasteczka maślane. Do ich wykonania potrzebujemy zaledwie 4 składników, które zazwyczaj mamy w domu. 
Wszystkie składniki świeże (masło, jajko) były wyciągnięte z lodówki bezpośrednio przed pieczeniem. 

Użyłam standardowej blachy z piekarnika, którą wyłożyłam papierem do pieczenia, oraz silikonowego wałka i stolnicy. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 - 60 ciastek. 

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • żółtko
  • 190 g masła
1. Masło kroimy w niedużą kostkę.
2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (ręcznie lub z pomocą robota kuchennego).
3. Masę formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą.
4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę - półtorej.
5. Nastawiamy piekarnik na 180 st. (góra/dół), wyciągamy blachę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia.
6. Ze schłodzonej masy odcinamy ok. 1/3 lub 1/4, resztę odkładamy.
7. Masę rozwałkowujemy na grubość 5 mm - 7 mm i wycinamy w dowolne kształty.
8. Powstałe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
9. Pieczemy przez około 10 minut, starając się wstawiać nowe ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu poprzednich.
10. Po upieczeniu wstawiamy ciasteczka na kratkę do studzenia. 

SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger