Smak Oreo uwielbiamy wszyscy. Przyznam, że nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych ciasteczek, a w szczególności ich kremowego środka. Jemy je w domu po prostu, z pudełka, dlatego naszła mnie chęć na wykorzystanie zapasów w nieco bardziej wyrafinowany sposób. Postanowiłam połączyć koncepcję znikającego w mgnieniu oka sernika, z Oreo i trafiłam na mojewypieki.com skąd zaczerpnęłam przepis (wpis sernik z ciastkami Oreo). Efekt nie spełnił jednak - mocno wygórowanych - oczekiwań. Jest dobry, jest ciekawy ale to wszystko. Ciasto jest czasochłonne, choć nie wymaga wiele pracy.
Użyłam metalowej tortownicy o średnicy 22 cm z odpinaną obręczą, której spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Składniki do spodu i masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, zaś do dekoracji schłodzone.
SKŁADNIKI
Spód
- Opakowanie ciasteczek Oreo (standardowe)
- ok. 50 g masła
Masa serowa
- 800 g twarogu z wiaderka
- 250 ml śmietany 36%
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej, tortowej
- łyżeczka aromatu waniliowego
- opakowanie ciasteczek Oreo (standardowe)
Dekoracje:
- 250 ml śmietany 36%
- łyżka żelatyny
- łyżka cukru pudru
- ew. ciastka Oreo
Spód
- Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (uważając, żeby nie dopuścić do zagotowania).
- W misie miksera umieszczamy ciastka i rozpuszczone masło.
- Miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia.
- Powstałą masę wykładamy na papier do pieczenia, rozkładamy równomiernie, wklepujemy i schładzamy ok. godziny w lodówce.
Masa serowa
Dekoracje
- W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza ciasteczkami i krótko miksujemy - tylko do połączenia się składników.
- Nastawiamy piekarnik na 150 st.
- Łamiemy Oreo na pół lub na ćwiartki,
- Na schłodzony spód wylewamy masę serową.
- Po wyrównaniu masy układamy i wciskamy cząstki ciasteczek w masę tak, żeby były całkowicie zatopione.
- Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. godzinę. UWAGA! Ciasto po upieczeniu może wydawać się płynne, ale to nieszkodzi! Z czasem stężeje ;)
- Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, następnie przekładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Dekoracje
- Ubijamy (schłodzoną) śmietanę z żelatyną do uzyskania sztywnej konsystencji.
- Pod koniec ubijania dodajemy do masy cukier puder.
- Powstałym kremem pokrywamy ciasto cienką warstwą (z wierzchu).
- Resztę kremu wsadzamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim ciasto według uznania.
- Do dekoracji można użyć ciastek Oreo.
- Ciasto umieszczamy na ok. godzinę w lodówce.
Znam wersję bez pieczenia, tą muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńO, a jaką bez pieczenia znasz?
Usuń29 year-old Legal Assistant Travus Newhouse, hailing from Val Caron enjoys watching movies like Donovan's Echo and LARPing. Took a trip to Archaeological Sites of the Island of Meroe and drives a Ferrari 330 TRI/LM Spider. link
OdpowiedzUsuń