niedziela, 18 listopada 2018

Leniwa baba drożdżowa z kruszonką





Ciasto drożdżowe nie należy do moich ulubionych, jednak cieszy się sympatią pozostałych domowników i rodziny. Im częściej byłam proszona o zrobienie klasycznego ciasta drożdżowego tym bardziej kombinowałam jak zrobić je szybciej i prościej, żeby móc zabrać się za inne słodkości. I tak oto na jednym z portali internetowych, którego nazwy niestety już nie pamiętam znalazłam przepis na moje wybawienie: leniwą babę drożdżową z kruszonką. Robi się ją na tyle prosto, że nawet zaczęła mi smakować ;) W niewielu przepisach decyduję się na miarę "szklankową", jednak w tym wypadku nie ma sensu tego zmieniać. Polecam wszystkim, z czystym sercem i pod każdym względem.
Możemy użyć dowolnej formy, ja używam silikonowej tortownicy o średnicy 24 cm, a ostatnio większej keksówki, którą natłuszczam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. 

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 50g drożdży 
  • 1 i 1/5 szklanki cukru
  • 20g Cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 3 duże rozbełtane jajka
  • 3 szklanki mąki 
  • rodzynki (lub żurawinę)

KRUSZONKA
  • 3,5 łyżki: mąki, cukru i masła

1. W misce rozkruszamy drożdże, które następnie posypujemy obydwoma cukrami.
2. Wlewamy olej i mleko.
3. „Bełtamy” jajka, dodajemy je do miski, a następnie zasypujemy przesianą mąką.
4. NIE MIESZAMY, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3-3,5 godziny.
5. Namaczamy rodzynki.
6. Po upływie w/w czasu nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
7. Mieszamy łyżką wszystkiego składniki dodając rodzynki.
8. Wlewamy ciasto do formy.
KRUSZONKA :
9. Składniki na kruszonkę ucieramy palcami, a następnie obficie posypujemy nią ciasto.
10. Pieczemy 40 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger