Co prawda Wielkanoc w tym roku będzie dość późno, ale i tak zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym trwają u nas ‘treningi’ i próby. Decydujemy teraz, co pojawi się na świątecznym stole i czym będziemy się zajadać w szerszym, rodzinnym gronie. Na pierwszy ogień, dla wszystkich czekoladożerców poszła czekoladowa babka wielkanocna. Jest to typowa baba – sypka, intensywna w smaku, aromatyczna, zapraszająca zapachem na odległość. Zdecydowanie polecam! Przez nasza młodsza pociechę została okrzyknięta wulkanem.
Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl post: Babka czekoladowa i wprowadziłam swoje modyfikacje.
Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl post: Babka czekoladowa i wprowadziłam swoje modyfikacje.
Użyłam metalowej formy do babek o średnicy 23 cm.
SKŁADNIKI
Ciasto
- tabliczka gorzkiej czekolady (200 g)
- łyżka kakao
- 70 ml mleka
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 250 g szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja
- 200 g czekolady
- 50 ml mleka
- garść orzechów (ulubionych)
- Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku, pod koniec zdejmując garnek z kuchenki (żeby nie zważyć czekolady).
- Masło ucieramy na puch z cukrem.
- Nie przerywamy ucierania i dodajemy do masy po jednym jajku.
- Dodajemy masę czekoladową i krótko mieszamy lub miksujemy na trybie „minimum”.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i kakao, dokładnie mieszamy.
- Składniki suche dodajemy do zrobionej wcześniej masy i mieszamy lub miksujemy na trybie „minimum” do połączenia się składników.
- Formę do babki smarujemy obficie masłem i wstawiamy do piekarnika na 35 – 45 minut.
- Po wyjęciu możemy od razu przełożyć ciasto na inną powierzchnię np. deskę do krojenia, żeby ją udekorować.
11. Mleko podgrzewamy w rondelku, czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku pod koniec zdejmując garnek z kuchenki (żeby nie zważyć czekolady).
12. Gotową masą dekorujemy babkę, ja zdecydowałam się posmarować całą.
13. Siekamy orzechy i posypujemy krótko po rozsmarowaniu polewy czekoladowej.
Smacznego :)
Babka bardzo apetyczna
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować na tegoroczne święta :).
UsuńBardzo ciekawy przepis, choć wydaje mi się, że strasznie dużo cukru...
OdpowiedzUsuńCukru jest dużo bo mamy tylko gorzką czekoladę i kakako 🤗.
UsuńBosko wygląda. Uwielbiam wszystko co czekoladowe
OdpowiedzUsuńJa też! Właśnie czekam na wolny piekarnik <3
UsuńBabka na święta obowiązkowo 🙂 Takiej w swoim repertuarze jeszcze nie mam🙂
OdpowiedzUsuńI jak, zrobiłaś :) ?
UsuńUwielbiam czekoladowe ciacha, zapisuję przepis do przetestowania, a wszystkim życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńUdało Ci wypróbować?
UsuńSzukam właśnie ciekawego przepisu na babkę pod moją ulubioną formę :) Nie mam już czasów na testy, ale czekoladowa brzmi genialnie :) Pozdrawiam i wszystkie dobrego na święta!
OdpowiedzUsuńJak Ci wyszła? W tym roku taka sama?
UsuńZ gorzką czekoladą bardzo lubię :-) Extra przepis :-)
OdpowiedzUsuńNiedoceniana czekolada :)
Usuń