środa, 26 października 2016

Kinder Country




Zapamiętywanie przepisów absolutnie nie jest moją mocną stroną. Zawsze piekę z wydrukiem, który przekładam w kuchni z miejsca na miejsce wraz z postępem prac. Nie trudno się domyślić, że zwykle po przyszykowaniu słodkości kartka z przepisem nadaje się już tylko do śmieci. Stąd też zawsze zapisuję sobie plik na zaś mimo, że rzadko powtarzam te same wypieki. Ciasto Kinder Country jest absolutnie wyjątkowe pod różnymi względami, również z tego powodu, że przepis na nie mam w pamięci od pierwszego przeczytania. W smaku nie jest identyczne, jak sklepowy batonik ale – mimo mojego zamiłowania do Kinder Country – nawet lepsze! Zniknęło z lodówki w ciągu dwóch dni. Jest godnym następcą ulubionego przeze mnie dotąd sernika bez pieczenia z białą czekoladą, malinamii borówkami amerykańskimi.



Użyłam metalowej tortownicy o średnicy 30 cm z odpinaną obręczą, której spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Płatki Kangus zastąpiłam odpowiednikiem z Lidla -



SKŁADNIKI
Spód
  • 250 g herbatników
Masy
  • 350 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 3 szklanki płatków typu Kangus + do posypania na wierzch

1. Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
2. Śmietanę dzielimy na dwie porcje: 200 ml i 150 ml.
3. Ubijamy 200 ml śmietany na sztywno, następnie powoli dodajemy serek mascarpone miksując na wolnych obrotach.
4. Do powstałej masy po jej stężeniu dodajemy powoli rozpuszczoną i ostudzoną wcześniej białą czekoladę.
5. Po dokładnym zmieszaniu składników masy dodajemy 3 szklanki płatków typu Kangus i mieszamy je łyżką.
6. Mleczne czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
7. Ubijamy 150 ml śmietany na sztywno, następnie powoli dodajemy do ostudzonej wcześniej, mlecznej czekolady. Mieszamy do połączenia się składników.
8. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim herbatniki starając się rozmieścić je ścisło jeden obok drugiego.
9. Na "herbatnikowy" spód wylewamy jasną masę i wyrównujemy wierzch.
10. Na wyrównaną, jasną masę wylewamy ciemną masę i wyrównujemy wierzch.
11. Całość posypać płatkami typu Kangus według uznania – u mnie dużo, bo wszyscy uwielbiają ich smak.
12. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na minimum 2,5 godziny do lodówki. Jeśli po wyjęciu nadal nie jest stężałe należy je pozostawić na całą noc. Spęczniałe płatki sprawią, że ciasto stanie się odpowiednio tęgie.

Smacznego :) !





10 komentarzy:

  1. Ja też mam problem z zapamiętaiem przepisów :-) Zawsze powtarzam mężowi-moja pamięć jest dobra, ale krótka. :-) Co do Twojego przepisu, to przyznam się,że przypadł mi do gustu. Bardzo lubię takie ciasta:-) Pozdrawiam cieplo:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to! Dobra ale krótka :). Przepis polecam wypróbować, nie zawiedziesz się!
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wygląda pysznie, myślę, że dzieciaki byłby by zachwycone

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo matko ale bym to zjadł! wpisuję na listę do poczynienia:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! W niedzielę mam gości, więc może zaskoczę ich tym smakołykiem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie, muszę koniecznie spróbować je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger