środa, 24 stycznia 2018

Prosty murzynek z cynamonem - wilgotne ciasto czekoladowe


W zimę czekolada smakuje najlepiej - to prawda znana od pokoleń. Zima w końcu przyszła, za oknem biało, zabrałam się więc do robienia czekoladowych przysmaków. Na pierwszy ogień poszedł prosty, wilgotny, miękki i mega czekoladowy murzynek. To ciasto bardzo proste w przygotowaniu, fajnie zrobić je razem ze starszymi dziećmi. Murzynek jest dobry cały rok, ale w zimę smakuje najbardziej, szczególnie z dodatkiem gorącej herbaty :) !
Jak to ujął mój syn: zaliczam to ciasto do moich ulubionych; spróbujcie i Wy!
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Użyłam metalowej keksówki o długości 30 cm.


SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 380 g cukru
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub aromatu wanilinowego)
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 360 g mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
1. W rondelku umieszczamy masło, cukier, mleko i ekstrakt waniliowy. 
2. Podgrzewamy na małym ogniu aż do połączenia się składników.
3. Doprowadzamy masę do zagotowania, zdejmujemy z kuchenki, odlewamy pół szklanki do osobnego naczynia. 
4. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cynamon i proszek do pieczenia.
6. Całość dodajemy do wystudzonej masy kakaowej i dokładnie mieszamy. 
7. W misie miksera umieszczamy białka, ubijamy na sztywną pianę. 
8. Do misy miksera dodajemy żółtka i powoli miksujemy z białkami, lub łączymy trzepaczką.
9. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.  
10. Powstałą masę dodajemy do masy kakaowej, łączymy (za pomocą widelca lub szpatułki). 
11. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. 
12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
13. Po upieczeniu wyjmujemy z formy, patyczkiem robimy kilka dziurek na wierzchu (żeby polewa wniknęła też do ciasta). 
14. W mikrofalówce lub rondelku podgrzewamy masę kakaową odstawioną wcześniej. Polewamy nią wystudzone ciasto. 

Smacznego :) 



1 komentarz:

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger