Szarlotka to z reguły ciasto pracochłonne i czasochłonne, stąd też niezbyt
często się za nie zabieram, pomimo że wszyscy domownicy uwielbiają ją w niemal
każdym wydaniu. Chcąc ułatwić sobie pracę, a domownikom umilić deser szukałam
rozsądnego kompromisu. Udało się – znalazłam i piekę bardzo często, w różnych
wariantach. Ten lubię szczególnie! Niestety nie pamiętam skąd zaczerpnęłam
przepis, niemniej jednak tak czy inaczej, jak zwykle trochę go zmodyfikowałam
;)
Użyłam formy o wymiarach 35 cm x 27 cm.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 420 g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła (zimnego)
- 200 g jogurtu naturalnego
- Laska wanilii
- 50 g cukru wanilinowego
- 6 kwaśnych jabłek
Lukier
- 170 g cukru pudru
- 1,5 łyżki śmietany 18%
Ciasto
1.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
2. Formę
smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub posypujemy mąką.
3. Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę.
4. Kroimy
masło na kawałki i dodajemy na stolnicę.
5. Laskę
wanilii rozkrawamy wzdłuż i wyjmujemy nasionka, dodajemy do pozostałych
składników.
6. Dodajemy
cukier wanilinowy.
7.
Zagniatamy szybko gładkie ciasto, następnie dzielimy je na dwie części.
8.
Posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy jedną część ciasta tak, żeby po
przełożeniu do formy pokryła jej dno i boki do około 2/3 wysokości.
9. Obieramy
jabłka, przekrajamy je na pół, następnie wydrążamy.
10. Przygotowane jabłka kładziemy w rządkach na
wcześniej rozwałkowanym cieście w formie, wydrążoną częścią do dołu.
11. Posypujemy
stolnicę mąką i rozwałkowujemy drugą część ciasta tak, żeby przykryła jabłka.
12. Z pozostałych po nadmiarze ciasta skrawków wycięłam ozdobne, małe serduszka i ułożyłam na wierzchu ciasta - polecam, bo pracy jest odrobinę, a efekt uroczy :)
13. Zlepiamy
brzegi dolnej i górnej części ciasta, wierzch nakłuwamy widelcem.
14. Wkładamy
do nagrzanego piekarnika, i pieczemy przez ok. 60 minut, do czasu aż się ładnie
zarumieni.
15.
Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia w formie.
Lukier
16. Cukier
puder mieszamy ze śmietaną do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
17. Masę
odstawiamy na kilka minut, żeby lukier lekko zastygł, następnie polewamy nim
ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz