Jako, że urodziny obchodzę w lecie lubię, kiedy mój ciasto
urodzinowe nie jest typowo tortowe. Lekki, owocowy sernik, który mogę zrobić
bez odpalania piekarnika jest ideałem. W tym roku postawiłam na dominację
białej czekolady. Warto było. Jest to jeden z najlepszych serników na zimno
jakie jadłam, w dodatku bardzo estetyczny, prezentuje się rewelacyjnie.
Serdecznie polecam :) Pomysł zaczerpnęłam ze strony malacukierenka.pl
Użyłam formy o średnicy 29 cm, składniki – szczególnie sery
- powinny być wyciągnięte z lodówki minimum na godzinę przed przygotowaniem.
Ciasto najlepiej zrobić na dzień przed jego podaniem.
Zobacz też sernik na zimno z malinami :)
Zobacz też sernik na zimno z malinami :)
SKŁADNIKI
- 280 g pełnoziarnistych ciastek
- 250 g masła
- 600 g białej czekolady
- 600 g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
- 375 g serka mascarpone
- 300 g malin
- 300 g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
- 6 łyżeczek żelatyny + 9 łyżek wody
1. Spód tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia.
2. Roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Herbatniki bardzo drobno kruszymy (możemy pomóc sobie
blenderem).
4. Do herbatników dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Powstałą masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy, wyrównujemy i lekko
dociskamy.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do
przestygnięcia do temperatury pokojowej.
6. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy żelatynę i zalewamy
ją 9 łyżkami zimnej wody, odstawiamy na 10 minut aż spęcznieje.
7. Po upływie 10 minut ponownie wstawiamy rondelek na
kuchnię i podgrzewamy, mieszając do czasu aż żelatyna się rozpuści – po rozpuszczeniu
zdejmujemy z kuchni. Ważne, żeby nie dopuścić do zagotowania.
8. Sery łączymy ze sobą w misie miksera na średnich
obrotach.
9. Wyłączamy mikser, mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy
białą czekolad.
10. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej
i mieszamy.
11. Powstałą mieszankę dodajemy do reszty masy serowej i
dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
12. Po wymieszaniu dodajemy owoce i delikatnie łączymy je z
masą.
13. Powstałą masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i
wstawiamy do lodówki na całą noc albo co najmniej kilka godzin.
14. Przed podaniem zdejmujemy obręcz, w razie potrzeby
oddzielając np. nożem ciasto od brzegów tortownic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz