Ciasta czekoladowe, to u nas zdecydowanie ulubione ciasta, dlatego próbuję nowych przepisów i robię je dość często. Od murzynka, przez brownie do najprostszych ciast, które robi się wtedy. kiedy nie ma czasu. Tak właśnie było z tym wypiekiem, które w formie bez dodatków jest ciastem typowo kawowym. Jest na tyle dobre, że wypiliśmy dzisiaj trochę więcej kawy niż zwykle ;), a ja się już nie mogę doczekać kiedy zrobię je w wersji tortowej.
Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm (x2) jednej silikonowej, jednej metalowej. Obydwie wysmarowałam masłem (w silikonowej do smaku).
ZOBACZ INNE CZEKOLADOWE SMAKOŁYKI Z KAKAO, Z CZEKOLADĄ BIAŁĄ, Z CZEKOLADĄ GORZKĄ, Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ.
SKŁADNIKI
- 380 g cukru
- 330 g mąki pszennej
- 65 g gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 245 ml mleka
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 220 ml wrzącej wody
1. Nastawiamy piekarnik na 175 st.
2. Mieszamy ze sobą w misie miksera składniki suche tj. cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
3. Do suchej masy dodajemy składniki mokre poza wrzącą wodą i miksujemy na średnich obrotach.
4. Po połączeniu się składników dodajemy wrzącej wody i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto będzie bardzo rzadkie.
5. Formy smarujemy masłem. Do każdej wlewamy po pół masy.
6. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 - 40 minut (w zależności od piekarnika, może to być 30 lub 45 minut, warto sprawdzać do tzw. suchego patyczka).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około pół godziny w formie do przestygnięcia, następnie wyjmujemy i umieszczamy na kratce do studzenia aż do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz