Na choinkę z ciasta francuskiego trafiłam na stronie mojewypieki.com
poszukując czegoś dla starszej pociechy na klasową wigilię. Ot taki makowiec - inaczej. W tym roku
dominować miały choinki, padło więc na drożdżowe bułeczki w ich kształcie i na
poniższy przepis. Choinkę wycinałam wespół z dziećmi, dlatego jest nieco krzywa
ale nadal bardzo ładna. Użyłam gotowej masy makowej Bakalland i mam wrażenie,
że jej konsystencja w połączeniu z białkiem nie była taka, jak należy tj. była zbyt
rzadka. Następnym razem z pewnością zrobię swoją własną, a Wam już teraz
polecam to rozwiązanie. Choinki nie miałam szansy próbować, ale taką okazję
mieli moi (prawie) teściowie i oczywiście ‘zamawiający’. Poza tym z resztek
ciasta i masy makowej porobiłam ruloniki, które zostały spałaszowane (również
przeze mnie) w chwilę moment po wyciagnięciu z piekarnika. Były pyszne!
W oryginalnym przepisie ciasto francuskie ma większe wymiary i ma być na
maśle, ja użyłam tego, które do domu przyniósł niemąż ze sklepu, było
standardowe – mniejsze i niekoniecznie na maśle ;) Użyłam stolnicy silikonowej, na której
położyłam papier do pieczenia. Na nim później na tacce z piekarnika piekłam
choinkę. Jeśli choinkę będziecie wycinać na zwykłej stolnicy posypcie
ją mąką.
Zobacz też inne, moje propozycje na Boże Narodzenie :)
Zobacz inne moje makowce :)
Zobacz też inne, moje propozycje na Boże Narodzenie :)
Zobacz inne moje makowce :)
SKŁADNIKI
- 2 płaty ciasta francuskiego (w temperaturze pokojowej),
- około 150 g gotowej masy makowej (najlepiej z domowego przepisu),
- 1 białko,
- suszona żurawina, kandyzowane wiśnie, płatki migdałów, cukier puder (i inne do dekorowania np. rodzynki, lukier, orzechy etc.)
DODATKOWO
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta
1. Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
2. Wycinamy w każdym płacie ciasta francuskiego dwa, takie same trójkąty
równoramienne (po dłuższym boku).
3. Ubijamy białko na sztywną pianę i mieszamy z masą makową.
4. Pierwszy z trójkątów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i smarujemy go masą makową.
5. Przykrywamy posmarowany płat drugim trójkątem i prostopadle do dłuższych
boków nacinamy dwie warstwy ciasta tworząc gałęzie naszej choinki i pieniek.
6. Gałązki choinki z wyczuciem skręcamy wokół własnej osi. Sklejamy jest na
końcach ściskając ciasto.
7. Tak przygotowane ciasto smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i
dekorujemy dowolnie.
8. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
9. Wyjmujemy, studzimy na tyle, żeby nie parzyło w palce i możemy podawać.
Smacznego!
!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz