środa, 30 grudnia 2015

Szybkie pierniczki


Za pierniczki zazwyczaj zabieram się za późno. Korzystam więc z przepisów, dzięki którym nawet dzień wcześniej lub w wigilię jest jeszcze czas na ich zrobienie. Poniższy przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Pierniczki miały być później dekorowane ale okazało się, że nie starczyło już na to czasu i zostały naturalne. Drugą partię zrobiłam na wigilię klasową młodszej pociechy i ozdobiłam je rozpuszczoną czekoladą oraz lukrem z czerwonym barwnikiem - miały być renifery ;) Nie wiem ile pierniczków wyszło dokładnie z podanej porcji, ale moja świąteczna (spora) puszka się zapełniła więc musiało ich być ok. 60 sztuk. Największą zaletą pierniczków jest to, że od razu po zagnieceniu można je wykrawać, a od razu po upieczeniu jeść. Są miękkie od początku przez wiele dni i tygodni (jeśli dotrwają) i można je dekorować świeżo po wyjęciu z piekarnika.


SKŁADNIKI
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 2 duże jajka 
  • 130 g cukru pudru 
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 
  • 100 g łagodnego miodu  
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)

Ciasto
1. Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania jednorodnej masy (bez grudek). Ciasto będzie klejące ale nie dodajemy na tym etapie mąki.
2. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm - 5 mm posypując je niewielką ilością mąki, tylko po to żeby nie kleiło się do stolnicy.
4. Wykrawamy różne kształty i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. W zależności od kształtów i grubości (im mniejsze, tym szybciej gotowe) pieczemy je około 8 – 10 minut.
6. Pierniczki studzimy na kratce.
Lukier
7. Cukier puder łączymy z wodą i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier Zbyt gęsty rozrzedzamy odrobiną wody i mieszamy ponownie, lukier zbyt rzadki zagęszczamy odrobiną cukru pudru i mieszamy.
8. Po całkowitym wystygnięciu pierniczki dekorujemy dowolnie.

Smacznego!




2 komentarze:

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger