SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wrzącej wody (lub soku z pomarańczy, rumu itp.)
Ciasto
1. Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i
wyrabiamy ciasto aż do otrzymania jednorodnej masy (bez grudek). Ciasto będzie
klejące ale nie dodajemy na tym etapie mąki.
2. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm - 5 mm
posypując je niewielką ilością mąki, tylko po to żeby nie kleiło się do
stolnicy.
4. Wykrawamy różne kształty i przekładamy je na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. W zależności od kształtów i grubości (im mniejsze,
tym szybciej gotowe) pieczemy je około 8 – 10 minut.
6. Pierniczki studzimy na kratce.
Lukier
7. Cukier puder łączymy z wodą i ucieramy do
otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier Zbyt gęsty rozrzedzamy odrobiną wody i
mieszamy ponownie, lukier zbyt rzadki zagęszczamy odrobiną cukru pudru i
mieszamy.
8. Po całkowitym wystygnięciu pierniczki dekorujemy
dowolnie.
Cudne te ciacha :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń