Próbowałam kilku przepisów na odwracane ciasto z ananasami.
Zdecydowanie wolę te płaskie, jak dla mnie lepiej się prezentują, a smak nie
ginie w zbyt pulchnym spodzie. Bez względu na grubość ciasta wszystkie są
naprawdę słodkie. Polecam do kawy, herbaty ale i dla dzieci. Pomimo, że ciasto
jest naprawdę bardzo proste w wykonaniu, to prezentuje się bardzo ładnie i z
pewnością zaskoczy pozytywnie tych, którzy jeszcze nie mieli okazji go
skosztować.
Użyłam tortownicy silikonowej o średnicy ok. 23cm. Jeśli
używacie tradycyjnej tortownicy z odpinaną obręczą przez wylaniem topping’u wyłóżcie
papierem dno tortownicy i zapnijcie obręcz tak, żeby papier „wypuścić” na
zewnątrz. Całą tortownicę posmarujcie masłem. Pod wyjęciu ciasta z piekarnika
musicie odciąć ciasto od brzegów obręczy, następnie odpiąć ją i przewrócić
ciasto do góry nogami, a następnie delikatnie, acz bez zwłoki odkleić papier.
SKŁADNIKI
Topping:
- 7 plastrów ananasa
- Kandyzowane wiśnie
- 7-8 łyżek cukru trzcinowego
- 4-5 łyżek masła
Spód:
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 100 g miękkiego masła
- 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
2. Jako pierwszy przygotowujemy topping. Najpierw rozpuszczamy
w garnku masło z cukrem.
3. Po połączeniu składników (cukier się nie rozpuści)
wylewamy masę do tortownicy.
4. Układamy ananasy, a następnie wisienki – według uznania –
i odstawiamy do przestygnięcia.
5. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wbicia do misy
miksera jajek i umieszczenia w niej masła.
6. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
następnie cukier. Miksujemy do
połączenia wszystkich składników.
7. Ciasto wylewamy do formy na wcześniej wylany topping.
Delikatnie wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
8. Pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika
przykrywamy je od góry talerzem, deską do krojenia itp. i odwracamy. Ważne,
żeby zrobić to od razu, zanim zastygnie cukier.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz