W tak upalne dni jak dzisiaj często mam ochotę na coś słodkiego. Zważając jednak na temperaturę nie może to być nic ciężkiego. Jakiś rok temu odkryłam jedną z najlżejszych tart, jakie znam- z mango i pysznym kremem kokosowym. Od tego czasu dość często gości na moim stole i jest z chęcią pałaszowana przez małych i dużych smakoszy.
Użyłam formy do tarty o średnicy 24cm.
SKŁADNIKI
Spód
- 4- 5 arkuszy ciasta filo
- olej kokosowy lub masło do smarowania formy i kolejnych warstw ciasta
Krem
- 160ml mleka kokosowego
- 50ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 jajka
- 120- 130g cukru (w zależności jak słodkie ma być nasze ciasto)
- 100g wiórków kokosowych
Top
- 1 galaretka cytrynowa
- mango świeże, dojrzałe (może być też z puszki)
Spód
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
2. Formę do tarty smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym
lub masłem.
3. Na przygotowaną formę kładziemy jeden arkusz ciasta filo
i smarujemy go olejem kokosowym lub masłem. Czynność powtarzamy aż do
ostatniego arkusza ciasta.
4. Formę wraz z arkuszami ciasta wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pozostawiamy na ok. 15 minut.
5. Po upływie czasu lub lekkiemu zbrązowieniu płatów ciasta
wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Krem
6. Łączymy mleko kokosowe z jajkami i śmietanką. Mieszamy
krótko.
7. Dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe i miksujemy do
całkowitego połączenia się składników.
8. Na przygotowany wcześniej spód wylewamy delikatnie masę
kokosową i ponownie wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut.
9. Wyjmujemy ciasto po „ścięciu” się masy.
10. Po wyjęciu tarty odstawiamy ją do ostygnięcia.
Top
11. Mango (świeże) kroimy na paseczki i nakładamy na wierzch
tarty.
12. Przygotowujemy galaretkę, najlepiej w nieco mniejszej
ilości wody niż zaleca producent.
13. Ostudzoną galaretkę (płynną) nakładamy na owoce (nie trzeba
zużyć całej galaretki!). W ten sposób
pozostaną błyszczące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz