To „ciasto” (jakoś do końca za ciasto nie mogę go uznać :) ) gości na naszym
stole szczególnie w lecie i szczególnie dla dzieci. Sprawdza się na przyjęciach
ale i jako przekąska po obiedzie. Każdy fan galaretek będzie zachwycony mimo, że smak nie jest tak powalający jak prezencja.
Galaretowiec - galaretkowiec - jest prosty w przygotowaniu, niemniej trochę czasochłonny ze
względu na czas tężenia. Pierwsze krojenie galaretki może być problematyczne,
ale z każdym kolejnym razem idzie coraz lepiej.
Użyłam silikonowej
tortownicy o średnicy 24cm. Możemy użyć keksówki albo mniejszych foremek. Masę
można dowolnie rozlewać. Jeśli nie używacie form silikonowych wyłóżcie formę dokładnie
folią spożywczą (najlepiej dwoma warstwami).
SKŁADNIKI
- 4 galaretki w różnych kolorach
- 25g żelatyny w proszku
- 500ml mleka
- 35g cukru
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- Galaretki rozpuścić. Każdą w 250ml wody.
- Każdą z nich wlać do naczynia, które nietrudni pokrojenia stężonej galaretki w kostkę. Ja użyłam talerzy do zupy.
- Galaretki odstawić do całkowitego stężenia w chłodne miejsce albo do lodówki.
- Rozpuszczamy żelatynę w 300ml gorącej wody.
- Mleko zagotowujemy z cukrami.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
- Mieszamy dokładnie, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Stężałe galaretki kroimy w kostkę i wkładamy do miski, następnie mieszamy tak, żeby wymieszać kolory.
- Do wybranej formy wlewamy masę mleczno – żelatynową, a następnie wrzucamy galaretki. Ważne, żeby szybko odpowiednio rozłożyć kosteczki, ponieważ pod wpływem zimnej galaretki masa mleczna zaczyna tężeć.
- Całość wstawiamy do lodówki i zostawiamy do stężenia.
Prezentuje się pięknie do góry nogami :)
I normalnie :)
Smacznego!
Wygląda wspaniale i zachęcająco!!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo wyglądem nadrabia nieco przeciętny smak :)
Usuń