środa, 22 lipca 2015

Galaretowiec/galaretkowiec lub salceson - kolorowe ciasto






To „ciasto” (jakoś do końca za ciasto nie mogę go uznać :) ) gości na naszym stole szczególnie w lecie i szczególnie dla dzieci. Sprawdza się na przyjęciach ale i jako przekąska po obiedzie. Każdy fan galaretek będzie zachwycony mimo, że smak nie jest tak powalający jak prezencja. Galaretowiec - galaretkowiec - jest prosty w przygotowaniu, niemniej trochę czasochłonny ze względu na czas tężenia. Pierwsze krojenie galaretki może być problematyczne, ale z każdym kolejnym razem idzie coraz lepiej.
 Użyłam silikonowej tortownicy o średnicy 24cm. Możemy użyć keksówki albo mniejszych foremek. Masę można dowolnie rozlewać. Jeśli nie używacie form silikonowych wyłóżcie formę dokładnie folią spożywczą (najlepiej dwoma warstwami).

SKŁADNIKI

  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 25g żelatyny w proszku
  • 500ml mleka
  • 35g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego

  1. Galaretki rozpuścić. Każdą w 250ml wody. 
  2. Każdą z nich wlać do naczynia, które nietrudni pokrojenia stężonej galaretki w kostkę. Ja użyłam talerzy do zupy. 
  3. Galaretki odstawić do całkowitego stężenia w chłodne miejsce albo do lodówki. 
  4. Rozpuszczamy żelatynę w 300ml gorącej wody. 
  5. Mleko zagotowujemy z cukrami. 
  6. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
  7.  Mieszamy dokładnie, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
  8. Stężałe galaretki kroimy w kostkę i wkładamy do miski, następnie mieszamy tak, żeby wymieszać kolory. 
  9. Do wybranej formy wlewamy masę mleczno – żelatynową, a następnie wrzucamy galaretki. Ważne, żeby szybko odpowiednio rozłożyć kosteczki, ponieważ pod wpływem zimnej galaretki masa mleczna zaczyna tężeć. 
  10. Całość wstawiamy do lodówki i zostawiamy do stężenia.

Prezentuje się pięknie do góry nogami :) 
  
I normalnie :)


Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger