Przepis zaczerpnęłam ze strony www.mojewypieki.pl
(Muffiny jak pączki) przy okazji przygotowań do tegorocznego tłustego czwartku.
Finalnie zdecydowałam się zrobić co innego ale wydruk pozostał. Jak to zwykle
bywa, dziełem przypadku natknęłam się na przepis muffinkowych pączków wczoraj i
spontanicznie zdecydowałam się je upiec.
Podobno smakiem zbliżone są do
pączków angielskich, jednak mi przypominają raczej ciasteczka korzenne.
Muffinkowe pączki przywodzą mi na myśl smaki charakterystyczne dla świąt Bożego
Narodzenia. Są miękkie, wilgotne i aromatyczne. Z podanej ilości składników
wyszło mi 12 muffinek tradycyjnych (przekrój ok. 6-6,5cm) i dwie w kształcie
serduszka. Myślę, że mogą dobrze smakować również z dodatkiem ekstraktu (lub
aromatu) waniliowego albo pomarańczowego. Na pewno w przyszłości spróbuję.
„Pączki” piekłam w klasycznej
formie na muffiny z użyciem papilotek, dlatego też moja wersja nie wygląda jak
tradycyjny pączek, bardziej jak muffinka :)
SKŁADNIKI
CIASTO
CIASTO
- 280 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 90 ml oleju
- 210 ml mleka
- 1 jajko
DODATKOWO
- 60 g roztopionego masła
- 55 g drobnego cukru (użyłam trzech rodzajów: brązowego, białego i cukru-pudru)
- 1 łyżka cynamonu (połączyłam z cukrem brązowym)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, przesiewając zawczasu mąkę.
- W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy resztę mokrych składników i mieszamy.
- Łączymy obydwie masy przy użyciu widelca.
- Powstałą masą napełniamy formę do muffinek do ok. ¾ wysokości.
- Pieczemy przez ok. 25 minut.
- Po wyjęciu odstawiamy do przestygnięcia na kratkę, a następnie obtaczamy najpierw w roztopionym maśle, następnie w cukrze. Ja obtoczyłam w trzech rodzajów cukrów ale muffiny są na tyle słodkie, że następnym razem ograniczę się do obsypania ich jedynie cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz