Muszę przyznać, że uwielbiam ananasy o każdej porze roku.
Niemniej nie da się ukryć, że w lecie smakują jakby lepiej, dlatego w
słoneczne, ciepłe miesiące słodkości z tym owocem szczególnie często goszczą w
moim domu. Jasny, ciepły kolor ananasa przywołuje uśmiech na twarzy nawet,
jeśli na zewnątrz jest pochmurno. Myślę, że to ciasto może z powodzeniem pełnić
także rolę tortu. Inspiracja zaczerpnięta ze strony www.malacukierenka.pl (ciasto orzechowe
z ananasem) – polecam!
Użyłam tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm z odpinaną
obręczą.
SKŁADNIKI
CIASTO
- Szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g schłodzonego masła
- 80g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 1 jajko
MASA JOGURTOWA I TOPPING ANANASOWY
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
- 2 puszki ananasa
- 500g jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 3 łyżki drobnych rodzynek
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
- Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy do nich posiekane masło, a następnie rozcieramy palcami do momentu powstania tzw. okruchów.
- Do powstałej masy dodajemy orzechy oraz jajko i szybko zagniatamy. Ciasto będzie lepkie.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem.
- Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika funkcja góra- dół na środkową lub najniższą półkę na 20- 25 minut.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Żelatynę zalewamy ½ szklanki zimnej wody i odstawiamy na około 10 minut, do czasu aż napęcznieje,
- Odcedzamy ananasa odlewając syrop do osobnego naczynia i kroimy plastry na kawałki.
- Syrop z ananasa przelewamy do rondelka i podgrzewamy aż do momentu, jak zrobi się gorący.
- Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Dodajemy do jogurtu 1/3 letniego syropu z żelatyną i mieszamy. Masę wstawiamy do zamrażalnika na 10- 15 minut. Lekko zgęstniałą rozprowadzamy na cieście w tortownicy (z zamkniętą obręczą).
- Ciasto wstawiamy do lodówki dla stężenia jogurtu.
- Do reszty syropu z żelatyną dodajemy pokrojonego ananasa, następnie rodzynki i mieszamy. Owoce równomiernie rozkładamy na masie jogurtowej i ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Gotowe ciasto delikatnie „odpinamy” z obręczy tortownicy i przekładamy na paterę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz