środa, 22 lipca 2015

Ciasto a'la tort ananasowo- orzechowe



Muszę przyznać, że uwielbiam ananasy o każdej porze roku. Niemniej nie da się ukryć, że w lecie smakują jakby lepiej, dlatego w słoneczne, ciepłe miesiące słodkości z tym owocem szczególnie często goszczą w moim domu. Jasny, ciepły kolor ananasa przywołuje uśmiech na twarzy nawet, jeśli na zewnątrz jest pochmurno. Myślę, że to ciasto może z powodzeniem pełnić także rolę tortu. Inspiracja zaczerpnięta ze strony www.malacukierenka.pl (ciasto orzechowe z ananasem) – polecam!
Użyłam tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm z odpinaną obręczą.

SKŁADNIKI
CIASTO
  • Szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g schłodzonego masła 
  • 80g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 jajko

MASA JOGURTOWA I TOPPING ANANASOWY
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody 
  • 2 puszki ananasa
  • 500g jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 3 łyżki drobnych rodzynek

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. 
  2. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodajemy do nich posiekane masło, a następnie rozcieramy palcami do momentu powstania tzw. okruchów. 
  4. Do powstałej masy dodajemy orzechy oraz jajko i szybko zagniatamy. Ciasto będzie lepkie.
  5.  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. 
  6. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika funkcja góra- dół na środkową lub najniższą półkę na 20- 25 minut. 
  7. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
  8. Żelatynę zalewamy ½ szklanki zimnej wody i odstawiamy na około 10 minut, do czasu aż napęcznieje, 
  9. Odcedzamy ananasa odlewając syrop do osobnego naczynia i kroimy plastry na kawałki. 
  10. Syrop z ananasa przelewamy do rondelka i podgrzewamy aż do momentu, jak zrobi się gorący. 
  11. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. 
  12. Dodajemy do jogurtu 1/3 letniego syropu z żelatyną i mieszamy. Masę wstawiamy do zamrażalnika na 10- 15 minut. Lekko zgęstniałą rozprowadzamy na cieście w tortownicy (z zamkniętą obręczą). 
  13. Ciasto wstawiamy do lodówki dla stężenia jogurtu. 
  14. Do reszty syropu z żelatyną dodajemy pokrojonego ananasa, następnie rodzynki i mieszamy. Owoce równomiernie rozkładamy na masie jogurtowej i ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
  15. Gotowe ciasto delikatnie „odpinamy” z obręczy tortownicy i przekładamy na paterę.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger