piątek, 28 października 2016

Lukier tradycyjny

Lukier tradycyjny stosuję często i do wszystkiego. Robi się go prosto i przyjemnie, można swobodnie zmieniać jego konsystencję dostosowując do różnych potrzeb. Co dla mnie ważne nie zawiera surowego jajka, którego staram się unikać, co ważne dla alergików nie zawiera też ani mleka, ani śmietany. 
Do lukru tradycyjnego swobodnie możemy dodać barwniki (najlepiej w żelu lub proszku). Zasada postępowania z proporcjami jest prosta: jeśli jest za gęsty dodajemy więcej wody, jeśli zbyt płynny więcej cukru pudru. 

Zobacz wypieki z tym lukrem :)

SKŁADNIKI
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • łyżka soku z cytryny

1.  Wszystkie składniki ucieramy ze sobą aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Udanego dekorowania!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger