piątek, 28 października 2016

Kruche ciasteczka na halloween - ciasteczka z lukrem










Serii halloween’owej ciąg dalszy. Tym razem ciastka ze 'strasznymi' dekoracjami, wykonanymi po części przez dzieci. Samo ciasto jest idealne do lukrowania, ponieważ po upieczeniu ciasteczka nie są słodkie i tym samym równoważą smak słodkiej dekoracji. Ponadto są kruche i aromatyczne. Na imprezie dziecięcej robiły furorę, tak jak i paluchy czarownicy. Reszta pozostała po przyjęciu zniknęła w ciągu kilku dni. Polecam, w szczególności na wspólne, rodzinne spędzanie czasu. Świetna zabawa i wspaniałe efekty gwarantowane :)






SKŁADNIKI


Ciastka



  • 2, 5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 300 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Lukier królewski


Ciasto




1. Mąkę przesiewamy z solą.


2. Dodajemy masło, cukier wanilinowy i ekstrakt waniliowy oraz całe jajko i żółtko. Wyrabiamy (ręcznie lub mikserem z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania gładkiej masy.



3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Obydwie zawijamy w folię spożywczą i na 3- 6 godzin wsadzamy do lodówki.

4. Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na około pół centymetra (najpierw jedną, później drugą część). Jeśli używacie tradycyjnego wałka albo stolnicy posypujcie je mąką.



5. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.

6. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy jest 10 – 15 minut.



7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciastka do całkowitego wystygnięcia.


Dekorowanie

8. Wyrabiamy dwie porcje lukru – gęstszą i płynniejszą. Ta pierwsza będzie nam służyła do wykonywania wypukłych i precyzyjniejszych części, druga do wypełniania.


9. Dekorujemy według uznania. My podzieliliśmy lukry nie tylko względem gęstości ale i kolorów: czarny i biały.


10. Ciasteczka – pajęczyny wykonaliśmy nakładając na całe ciasto biały lukier, a następnie przed jego zastygnięciem rysując kółka od środka okręgu w niewielkich odstęp o coraz szerszym promieniu. Następnie od środka do zewnątrz przeciągaliśmy wykałaczką kreski.


11. Ciasteczka – zombie wykonaliśmy nakładając na całe ciasto biały lukier, a następnie po jego zastygnięciu rysowaliśmy przy użyciu rękawa cukierniczego czarnym lukrem oczy, usta i inne.



Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger