Smak tego truskawkowego ciasta z galaretką na kokosowym spodzie przywodzi mi na myśl lato. Zdarza mi się je robić nawet zimą, kiedy brak śniegu z jednoczesnym chłodem wprawia mnie w gorszy nastrój. O każdej porze roku smakuje wyśmienicie. Szczególnie lubi je mój większy pożeracz galaretkowy - jest jej dużo. Smaki w tym cieście fajnie się przeplatają, dając bardzo smaczny, zrównoważony efekt końcowy. Idealne do kawy, herbaty i zimnych napojów. No i wygląda naprawdę bardzo, bardzo truskawkowo :) Przy tak wielu walorach nietrudno zgadnąć, że szybko znika! Przepis zapożyczony ze strony malacukierenka.pl Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, składniki były w temperaturze pokojowej.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 70 g wiórków kokosowych
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
TOP
- 1 kg truskawek
- 2 kiwi
- 2 opakowania czerwonej galaretki
- 2 łyżeczki żelatyny
- wiórki kokosowe do posypania
Ciasto
1. Nastawiamy
piekarnik na 180 stopni.
2. Wiórki kokosowe
prażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu do zarumienienia i odstawiamy do
wystygnięcia.
3. Przesiewamy mąkę
z proszkiem do pieczenia .
4. W misie miksera
umieszczamy masło z cukrami i solą i ucieramy około 3 minut.
5. Zmniejszamy
obroty miksera i dodajemy po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego chwilę.
Miksujemy do momentu osiągnięcia gładkiej masy.
6. Do masy w
mikserze dodajmy składniki suche tj. mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki
kokosowe. Następnie dodajemy mleko i miksować przez minutę.
7. Wykładamy dno
tortownicy papierem do pieczenia.
8. Przelewamy ciasto
do tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na 35- 40 minut. Po
wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Top
9. Myjemy, odsączamy
i obieramy truskawki. Myjemy i obieramy kiwi. Kroimy owoce na kawałki.
10. Żelatynę moczymy
w niewielkiej ilości zimnej wody.
11. Galaretki
rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.
12. Do galaretek
dodajemy 1 łyżkę cukru oraz żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się składników
i odstawiamy do wystygnięcia.
13. Kiedy galaretki
zaczną tężęć wylewamy połowę na wierzch ciasta w zamkniętej tortownicy. Na
wierzchu układamy truskawki, kiwi i zalewamy pozostałą galaretką.
14. Ciasto wstawiamy
do lodówki do stężenia.
15. Gdy galaretka
całkowicie stężeje zdejmujemy delikatnie obręcz, a wierzch możemy posypać
kokosowymi wiórkami lub ozdobić bitą śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz