sobota, 3 października 2015

Ciasto truskawkowe z galaretką na kokosowym spodzie




Smak tego truskawkowego ciasta z galaretką na kokosowym spodzie przywodzi mi na myśl lato. Zdarza mi się je robić nawet zimą, kiedy brak śniegu z jednoczesnym chłodem wprawia mnie w gorszy nastrój.  O każdej porze roku smakuje wyśmienicie. Szczególnie lubi je mój większy pożeracz galaretkowy - jest jej dużo. Smaki w tym cieście fajnie się przeplatają, dając bardzo smaczny, zrównoważony efekt końcowy. Idealne do kawy, herbaty i zimnych napojów. No i wygląda naprawdę bardzo, bardzo truskawkowo :) Przy tak wielu walorach nietrudno zgadnąć, że szybko znika! Przepis zapożyczony ze strony malacukierenka.pl Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, składniki były w temperaturze pokojowej. 


SKŁADNIKI

CIASTO


  • 70 g wiórków kokosowych
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

TOP

  • 1 kg truskawek
  • 2 kiwi
  • 2 opakowania czerwonej galaretki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • wiórki kokosowe do posypania

Ciasto

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

2. Wiórki kokosowe prażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu do zarumienienia i odstawiamy do wystygnięcia.

3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia .

4. W misie miksera umieszczamy masło z cukrami i solą i ucieramy około 3 minut.

5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego chwilę. Miksujemy do momentu osiągnięcia gładkiej masy.

6. Do masy w mikserze dodajmy składniki suche tj. mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe. Następnie dodajemy mleko i miksować przez minutę.

7. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia.

8. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na 35- 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Top

9. Myjemy, odsączamy i obieramy truskawki. Myjemy i obieramy kiwi. Kroimy owoce na kawałki.

10. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody.

11. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.

12. Do galaretek dodajemy 1 łyżkę cukru oraz żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy do wystygnięcia.

13. Kiedy galaretki zaczną tężęć wylewamy połowę na wierzch ciasta w zamkniętej tortownicy. Na wierzchu układamy truskawki, kiwi i zalewamy pozostałą galaretką.

14. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

15. Gdy galaretka całkowicie stężeje zdejmujemy delikatnie obręcz, a wierzch możemy posypać kokosowymi wiórkami lub ozdobić bitą śmietaną.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger