Czekoladowa chmurka - u nas ciasto duch -, to
kolejny przepis Nigelli, po który sięgnęłam w związku z czekoladą. Tym razem
byłam bardzo zadowolona, dzieci zresztą też. Z okazji halloween naszą chmurkę
ozdobił duszek, jednak można je obsypać swobodnie albo w dowolny, inny wzorek. Na halloween były u nas też paluchy wiedźmy :) Uważam, że może się sprawdzić nawet w roli tortu. Dzięki dekoracji można z niego zrobić ozdobę dziecięcego przyjęcia i wieczory wśród dorosłych. Ciasto fajnie się przegryzło po spędzeniu kilku godzin w lodówce
i było bardzo aromatyczne. Zamiast skórki z pomarańczy można dodać łyżeczkę
ekstraktu lub aromatu pomarańczowego. Do masy „chmurkowej” dodałam trochę serka
mascarpone, zrezygnowałam z likieru. Użyłam formy 24cm.
Zobacz też inne moje propozycje na halloween :)
Zobacz też inne moje propozycje na halloween :)
SKŁADNIKI
Ciasto
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 6 jajek
- 175g cukru
- starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
- 450 ml śmietany
- 50g serka mascarpone
- opakowanie cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (chyba,
że mamy silikonową).
3. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i
odstawiamy do przestudzenia.
4. 2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru aż do
osiągnięcia puszystej masy.
5. Dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę.
6. Miksujemy dalej na najniższych obrotach i dodajemy
skórkę z pomarańczy.
7. W oddzielnym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywną
pianę. Dodajemy cukier (100 g).
8. Białkową pianę dodajemy małymi porcjami do masy
czekoladowej i delikatnie mieszamy.
9. Boki tortownicy (chyba, że jest silikonowa)
smarujemy masłem.
10. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 40 – 50 minut
aż do popękania.
11. Po wyjęciu ciasta zapewne się zapadnie – to
normalne :)
Chmurka:
12. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno.
Dodajemy cukier wanilinowy.
13. Powstałą masę wyłożymy na wystudzone ciasto. Z
papieru wycinamy szablon (u nas z duchem) i posypujemy obficie kakao (ciemnym).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz