sobota, 10 października 2015

Tarta z gruszkami i imbirem



Tarta gruszkowa z imbirem to moja propozycja na jesień. Wygląda ślicznie, smakuje (podobno) dobrze. Zrobiłam ją na prezent i nie miałam okazji spróbować :) Ma specyficzny, imbirowy posmak, który idealnie łączy się z gruszką. Przepis zaczerpnęłam ze strony http://slodki-wierzynek.blog.pl (Gruszki ON TOP! – tarta z gruszkami). Nie wiem czy zawiódł mój piekarnik, gruszki były bardzo soczyste czy też ogólnie tarta potrzebuje więcej czasu, ale u mnie zamiast 30 minut powinna być ok. 45. Po 30 miniutach nadzienie było nieco płynne w niektórych miejscach. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą. 
SKŁADNIKI:
Ciasto

  • 160 mąki pszennej 
  • 100g masła 
  • 115g cukru 
  • jajko 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru pudru 
  • ziarenka z jednej laski wanilii      

Nadzienie

  • 50g masła 
  • 65g cukru 
  • jajko 
  • 100ml mleka 
  • 100g mąki pszennej 
  • 30g ciemnego, dobrego kakao 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży 
  • 3 gruszki 
  • ¼ łyżeczki startego imbiru

Dodatek:

  • Cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Masło mieszamy (może być mikserem) z cukrem, jajkiem oraz solą.
2. Po połączeniu składników dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
3. W dalszej kolejności dodajemy ziarenka wanilii i wyrabiamy (ręcznie lub z pomocą robota) aż ciasto stanie się gładkie.
4. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.
5. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
6. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na mące na grubość ok. 3mm. Tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy.
7. Tortownicę znowu wkładamy do lodówki do czasu wykonania nadzienia.
Nadzienie:
8. Masło i cukier miksujemy na puszystą masę.
9. Dodajemy do niej jajko, mleko, sól i starty imbir.
10. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
11. Do misy miksera dodajmy przesianą mąkę z kakao, następnie dodajemy drożdże.
12. Nadzienie wlewamy na ciasto.  
13. Gruszki obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy na połówki, a następnie na plastry.
14. Rozkładamy plastry na tarcie według uznania.
15. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni i 20 minut w 150 stopniach (w oryginalnym przepisie jest 30 - 45 minut ale w moim piekarniku nadzienie po tym czasie wciąż było płynne) . 
16. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.
17. Następnie wyjmujemy tartę z tortownicy. Dekoracyjnie możemy ją oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger