Tarta babci z gruszkami zwana tartą rustykalną to proste, pyszne i naprawdę
ładne ciasto, które robi się najczęściej wtedy, kiedy nie ma czasu. Smakuje
świetnie z większością owoców, szczególnie takich „naszych” jak: gruszki,
jabłka, śliwki… Tym razem zrobiłam z gruszkami według przepisu z
malacukierenka.pl
Polecam na każdą okazję.
CIASTO
- 230g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru brązowego
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 140g schłodzonego masła
- jajko
- 5 gruszek
- łyżka jasnego brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżka mąki
-
cukier puder do posypania
1. Mieszamy w jednym naczyniu mąkę, cukry, sól.
2. Siekamy masło.
3. Dodajemy posiekane masło do mieszanki i rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
4. Dodajemy jajko i sprawnie zagniatamy ciasto.
5. Masę wstawiamy do lodówki na pół godziny – 45 minut.
6. Piekarnik nastawiać na 180 stopni.
Nadzienie:
7. Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
8. Dodajemy łyżkę cukru, cynamonu i mąki. Mieszamy.
9. Rozwałkujemy ciasto na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Zaznaczamy na nim okrąg o średnicy 26 cm np. tortownicą.
10. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki układamy w zaznaczonym 26 cm okręgu.
11. Brzegi ciasta składamy do środka i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika.
12. Pieczemy 45 – 50 minut aż do przyrumienienia.
13. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz