czwartek, 1 października 2015

Tarta babci z gruszkami / tarta rustykalna



Tarta babci z gruszkami zwana tartą rustykalną to proste, pyszne i naprawdę ładne ciasto, które robi się najczęściej wtedy, kiedy nie ma czasu. Smakuje świetnie z większością owoców, szczególnie takich „naszych” jak: gruszki, jabłka, śliwki… Tym razem zrobiłam z gruszkami według przepisu z malacukierenka.pl 
Polecam na każdą okazję.
  
SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 230g mąki pszennej 
  • 3 łyżki cukru brązowego 
  • łyżeczka cukru wanilinowego 
  • szczypta soli 
  • 140g schłodzonego masła 
  • jajko
NADZIENIE
  • 5 gruszek 
  • łyżka jasnego brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżka mąki
DODATEK:
  • cukier puder do posypania
Ciasto:

1. Mieszamy w jednym naczyniu mąkę, cukry, sól.

2. Siekamy masło.
3. Dodajemy posiekane masło do mieszanki i rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
4. Dodajemy jajko i sprawnie zagniatamy ciasto.
5. Masę wstawiamy do lodówki na pół godziny – 45 minut.
6.  Piekarnik nastawiać na 180 stopni.
Nadzienie:
7.  Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
8. Dodajemy łyżkę cukru, cynamonu i mąki. Mieszamy.
9. Rozwałkujemy ciasto na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Zaznaczamy na nim okrąg o średnicy 26 cm np. tortownicą.
10. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki układamy w zaznaczonym 26 cm okręgu.
11. Brzegi ciasta składamy do środka i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika.  
12. Pieczemy 45 – 50 minut aż do przyrumienienia. 

13. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger