środa, 30 września 2015

Prażone jabłka



Jabłka dobre są nie tylko jesienią, choć z pewnością jesienią smakują najlepiej. Robię zapasy przetworów jabłkowych, najczęściej właśnie prażonych jabłek na czas zimowo – wiosenny. Smakują pysznie, komponują się idealnie ze wszelkimi ciastami, tartami, naleśnikami czy słodkimi bułeczkami.
Proporcje do jednego kilograma, przy większej ilości kilogramów składniki trzeba pomnożyć przez ich liczbę lub robić „na wyczucie”. 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg jabłek pół słodkich, półtwardych
  • Sok z połowy, dużej cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru (może być biały)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ziarnka z jednej laski wanilii

1. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę.
2. W garnku umieszczamy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy i ustawiamy na małym ogniu.
3. Podgrzewamy – w zależności od potrzeb – do momentu uzyskania konsystencji musu lub do rozpadu części kawałków jabłek.
4. Zdejmujemy z ognia. W celu przechowywania wekujemy.

Smacznego : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger