Jabłka dobre są nie tylko jesienią, choć z pewnością
jesienią smakują najlepiej. Robię zapasy przetworów jabłkowych, najczęściej
właśnie prażonych jabłek na czas zimowo – wiosenny. Smakują pysznie, komponują
się idealnie ze wszelkimi ciastami, tartami, naleśnikami czy słodkimi
bułeczkami.
Proporcje do jednego kilograma, przy większej ilości
kilogramów składniki trzeba pomnożyć przez ich liczbę lub robić „na wyczucie”.
SKŁADNIKI:
- 1 kg jabłek pół słodkich, półtwardych
- Sok z połowy, dużej cytryny
- 4 łyżki brązowego cukru (może być biały)
- 2 łyżeczki cynamonu
- ziarnka z jednej laski wanilii
1. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i
kroimy w średnią kostkę.
2. W garnku umieszczamy wszystkie składniki, delikatnie
mieszamy i ustawiamy na małym ogniu.
3. Podgrzewamy – w zależności od potrzeb – do momentu
uzyskania konsystencji musu lub do rozpadu części kawałków jabłek.
4. Zdejmujemy z ognia. W celu przechowywania wekujemy.
Smacznego : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz