Nie lubię drożdżowego ciasta, ale męska część domowników
szczególnie za nim przepada, dlatego drożdże dość często są obecne w naszym
domu – tak jak dzisiejsza strucla jabłkowa. Tym razem zależało mi na czymś
jesiennym, nieodzownym składnikiem stały się więc jabłka z dodatkiem cynamonu. Drożdżowa strucla jabłkowa to idealne połączenie. Prażone jabłka z delikatnym, drożdżowym
ciastem uzupełniają się idealnie. Ciasto jest lekkie, a przy tym aromatyczne.
Idealne do kawy, herbaty czy nawet jako słodkie, II śniadanie. Polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga:
ciastko-joli-blogpot.com
Użyłam keksówki o wymiarach ok. 30 cm x 12 cm.
SKŁADNIKI:
ROZCZYN
- 40 ml letniego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- ¼ łyżki soli,
- 30 g świeżych drożdży
CIASTO
- 455 g mąki pszennej,
- 125 ml mleka,
- 65 g masła,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 16 g cukru wanilinowego,
- łyżka oleju,
NADZIENIE
Rozczyn
1. Przygotowujemy rozczyn podgrzewając mleko do nie więcej
niż 40 stopni.
2. Następnie do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier,
mąkę oraz sól.
3. Mieszamy, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsca do podwojenia
objętości.
Nadzienie
4. Przygotowujemy prażone jabłka.
Ciasto
5. Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia.
6. Cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 1 żółtkiem oraz
całym jajkiem. /białkiem posmarujemy struclę/
7. Rozczyn (w podwojonej objętości) dodajemy do ubitych jajek.
8. Dodajemy do masy mąkę i zagniatamy.
9. Dodajemy do masy tłuszcze tj. olej oraz roztopione,
przestudzone masło.
10. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy będzie gładkie i
będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
11. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i
przykrywamy ściereczką.
11. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na w miarę równy
prostokąt, a następnie smarujemy je po wierzchu prażonymi jabłkami uważając,
ażeby nie przybliżać się za bardzo do brzegów ciasta.
11.a. W
tym miejscu, jeśli nasze prażone jabłka nie zawierają w sobie w ogóle albo mają mało cynamonu posypujemy masę jabłkową cynamonem. Mój przepis na
prażone jabłka jest od
razu z cynamonem i pominęłam
ten krok.
12. Zawijamy roladę dociskając boki do środka.
13. Wierzch rolady smarujemy roztrzepanym białkiem.
14. Struclę owijamy delikatnie papierem do pieczenia, nie
zakrywamy jednak jej boków.
15. Przekładamy ciasto do keksówki.
16. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz