wtorek, 29 września 2015

Tarta intensywnie czekoladowa



Szkolne wydarzenia to czas kiedy moje pieczenie staje się szczególnie ważne dla dzieci: zrób to albo tamto, albo takie coś, co wiesz. W ten sposób kilka razy do roku przychodzi mi odgrywać rolę wszechwiedzącej. Cóż, staram się jak mogę. Chociaż do świąt jeszcze daleko, mocny smak czekolady pasuje również do jesiennych klimatów. I tak na wigilię klasową w zeszłym roku zdecydowaliśmy się m. in. na tartę czekoladową, którą ozdabialiśmy wspólnie jednym, wielkim płatkiem śniegu. Przepis zaczerpnięty z ahhmniam.blogspot.com
Żeby na cieście błyszczał mróz, którego zabrakło na zewnątrz użyliśmy perłowego barwnika w sprayu Wiltona. Piekłam w formie 26 cm. 

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • roztrzepane jajko
  • 2 krople esencji waniliowej lub aromatu
  • szczypta soli


NADZIENIE

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła


Ciasto
1. W misie miksera umieszczamy masło z cukrem aż stanie się puszyste.
2. Do masy dodajemy jajko, esencję (lub aromat) i przesianą mąkę.
3. Szybko zagniatamy ciasto, lepimy kulę, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na pół godziny.
4. Ustawiamy piekarnik na 180ºC. Formę do tarty smarujemy masłem.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę – dno oraz brzegi.
6. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
7. Po wyjęciu ciasta odstawiamy do przestygnięcia.
Nadzienie
8. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
9. Po całkowitym rozpuszczniu dodajemy po kawałku masło i energicznie mieszamy.
10. Po połączeniu składników zdjąć miskę z garnka.
11. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i żółtka, a następnie umieścić ją nad wrzącą wodą i ubijać aż do trzy – czterokrotnego zwiększenia objętości i uzyskania konsystencji białj, puszystej masy.
12. Ciągle ubijając dodawać czekoladę.
13. Powstałą masę wylać na upieczony spód i wyrównać.
14. Po wystudzeniu ozdobić np. lukrem królewskim.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger