Długo zastanawiałam się nad tym jaki tort przyszykować na
ostatnie – 6 - urodziny młodszej pociechy obchodzone w przedszkolu. Na początku
myślałam o czymś czekoladowym ale syn kręcił nosem na każdą, kolejną propozycję.
Aż w końcu znalazłam ideał: ku radości tak dziecka, jak i swojej. Tort Confetti
zapożyczyłam ze strony mojewypieki.com.
Zmodyfikowałam nieco proporcje i dekoracje – wykorzystałam opłatek spożywczy
z Minionkiem, udało mi się też kupić posypkę, która jest dostępna w Polsce i
nadaje się do użycia. Niestety zdjęcia przekrojowego nie miałam okazji zrobić.
Został zjedzony ze smakiem, w całości, a do domu wróciło tylko pudełko. Duuuuży
udział w wykonaniu miał mój niemąż – dziękuję Pawle :)
Użyłam silikonowej tortownicy o średnicy 24 cm, składniki na
krem były mocno schłodzone, składniki na ciasto w temperaturze pokojowej.
SKŁADNIKI
NA 1 BLAT, NALEŻY UPIEC 3
- 130 g masła
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 130 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- tęczowa posypka cukrowa ~ 45g (Belbake z Lidla)
KREM
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Ciasto
1. Nastawiamy piekarnik na 170ºC.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
3. Do misy miksera wkładamy masło, następnie cukier i
ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej konsystencji.
4. Do mieszanki dodajemy po kolei jajka, mieszając
(miksując) przez chwilę masę po każdym z nich.
5. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. W przypadku zwarzenia
się masy nie należy się przejmować.
6. Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i mieszamy składniki szpatułką do połączenia się składników.
7. Do masy dosypujemy posypkę cukrową i krótko mieszamy, tak
żeby posypka nie zaczęła barwić ciasta.
8. Formę – jeśli nie jest silikonowa - smarujemy masłem, a następnie
wykładamy papierem do pieczenia.
9. Do formy wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wkładamy masę do
piekarnika i pieczemy ok. 30 minut do
tzw. suchego patyczka.
10. Wyjmujemy, studzimy w formie, następnie studzimy blat na
kratce. Tak samo przygotowujemy 2 pozostałe blaty.
Krem
11. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę, serek
mascarpone i ubijamy aż do otrzymania gęstego kremu.
12. Pod koniec ubijania do masy dodajemy przesiany cukier
puder oraz sok z cytryny.
Wykonanie
13. Przygotowujemy paterę. Układamy na niej na przemian blat
ciasta (jako pierwszy) i warstwę kremu.
14. Po ustawieniu ostatniego blatu wierzch i boki smarujemy
kremem.
15. Wykonujemy dekorację – posypujemy posypką lub nakładamy
opłatek, który delikatnie wyrównujemy łyżką stołową.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz