sobota, 17 października 2015

Paluchy wiedźmy, paluchy czarownicy - halloween :)



Na przyjęciu dla dzieci nie może ich zabraknąć: paluchy czarownicy lub paluchy wiedźmy wyglądają i smakują wyśmienicie! Mają delikatny migdałowy posmak, i waniliowy aromat. Są kruche i bardzo smaczne, smakują równie dobrze jako przekąska, jak i ciasteczko do kawy – choć nieco ekstrawaganckie. Pasują idealnie do czekoladowej chmurki. Na zbliżające się halloween w sam raz. U nas w tym roku poza tradycyjną formą, paluchy czarownicy (wiedźmy) pojawią się też w wersji zombie – dodam do części ciasta odrobinę zielonego barwnika. Myślę, że chłopcy będą zachwyceni :) ! 


SKŁADNIKI
Ciasto

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej 
  • ok. 130 g cukru pudru   
  • 1 całe jajko 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego 
  • ok. 600 g szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia   
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 60 całych migdałów nieobranych  
  • 1 łyżeczka dżemu z czerwonych owoców

Ciasto
1. Składniki do ciasta umieszczamy w misie miksera, mieszamy i zagniatamy (lub robimy to ręcznie). Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
2. Tak przygotowano ciast zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 1- 1,5 godziny.
3. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
5. Z ciasta odrywamy kawałki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i formujemy paluchy (wedle uznania). Ja robię je nieco większe od swoich palców, tylko cienkie, bo i tak rosną podczas pieczenia. W dwóch miejscach ściskam lekko, dzięki czemu uzyskuję kształt podobny do prawdziwego, następnie nacinam małym nożykiem „zgięcia” i wciskam migdał, jako paznokieć.
6. Układamy paluchy na blaszce z odstępami nie mniejszymi niż 1,5 – 2 cm.
7. Wstawiamy blachę do piekarnika na ok. 10 – 15 minut aż będą miały złoty kolor.
8. Wyjąć, zostawić na blasze do przestygnięcia.
Dodatkowo
9. Ponieważ część migdałów może spaść smarujemy miejsce na nie cienką warstwą dżemu i wkładamy migdały ponownie – powinny się trzymać.

Smacznego : )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Dzwoneczek w kuchni , Blogger